symbolische betekenis van fysieke klachten

Wist je dat fysieke klachten ook symbolisch kunnen zijn?

Maagklachten, jeuk, keelpijn, hoofdpijn, obstipatie, reuma, pijnlijke nek en/of schouders. Dit zijn slechts een paar van de ontzettend veel klachten die wij kunnen krijgen. Ongemakkelijk, hinderlijk en hopelijk komt er na een bezoek aan je arts verlichting. De uitleg is regulier, er komt symptoombestrijding en dan afwachten of het over gaat.

Maar heb je er eens bij stil gestaan dat fysieke klachten ook een symbolische betekenis kunnen hebben?

Veel fysieke klachten kunnen namelijk ontstaan door niet gevoelde emotionele pijn die uiteindelijk vast gaat zitten. De levensenergie kan niet meer vrijelijk stromen en het lichaam reageert op een wijze waar je niet meer omheen kunt. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zo de aandacht wil vestigen naar wat emotioneel of psychisch aan de hand is.

Lichaamsdelen en organen die zich onder de navel bevinden, vormen bijvoorbeeld de basis van je bestaan, je fundament. Sta jij in je kracht? Ervaar jij het recht om er te zijn?

Je romp is het gebied dat niet alleen alle ervaringen van buitenaf verwerkt maar ook lucht en voedsel. Zaken die je ervaart kunnen benauwend aanvoelen. Er kan iets op je lever liggen, een knoop in je maag of je draagt een last op je schouders. Komt het je al bekend voor? Er zijn zoveel gezegdes die toepasselijk zijn.

In je brein vormen zich gedachten; hoofdpijn gaat vaak samen met het vast blijven zitten in je denken en stress. Je keel speelt een grote rol bij je uiten. Klachten in dit gebied hebben vaak te maken met jouw manier van communiceren. Durf je voor jezelf te spreken? Slik je alles in? Of ben je steeds aan het woord, schreeuw je om aandacht?

Tijdens onze Opleiding tot Energetisch Therapeut besteden we hier ruim aandacht aan. Na het afnemen van de anamnese kijken onze therapeuten bij het maken van een persoonlijk behandelplan altijd naar deze aspecten. Naast het energetisch behandelen van de klacht wordt ook de symboliek van de klacht bespreekbaar gemaakt.

Door de klacht aandacht te geven, erover te praten, patronen te herkennen, te luisteren naar je lichaam en het te begrijpen zet je een belangrijke stap. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Het hoeft niet meer te schreeuwen om aandacht. Er komt bewustwording, de energie kan weer stromen en het zelfgenezend vermogen activeren.

Heb jij interesse in onze opleiding? We vertellen je graag alles in een vrijblijvend gesprek met ons. We horen graag van je.